Zora, de woonzorgrobot

Wat hebben De Maaspoorte en Hyundai met elkaar gemeen? De link lijkt ver te zoeken, maar het is de maatschappelijke verantwoordelijkheidszin van Hyundai die beide organisaties met elkaar verbindt. Het ultramoderne woonzorgcentrum in Maaseik, dat bijna letterlijk de verbinding vormt tussen het stadscentrum en de gezapig voorbij kabbelende Maas, heeft er dankzij het vooruitstrevende Koreaanse automerk sinds enige tijd immers een nieuwe hightech bewoonster bij, die maar wat graag haar steentje bijdraagt om de bewoners een aangenaam, maar vooral actief en stimulerend verblijf te bieden. Ze heet Zora, en ze is een zorgrobot.

Zora is een product van het bedrijf Zorabots uit Oostende, dat intelligente robots ontwerpt en ontwikkelt om het leven van mensen aangenamer te maken. Momenteel biedt Zorabots vier verschillende robots aan, elk met hun eigen specifieke doel. Pepper wordt vooral in de diensten- en onthaalsector ingezet. Billy-Billy is een zorgrobot in de vorm van een interactieve bloempot, met een echte plant die door de oudere verzorgd moet worden. In tegenstelling tot de meeste robothuisdieren kan Billy-Billy echter ook een volledige agenda bevatten, de temperatuur en vochtigheid van het huis meten, en zelfs dienstdoen als alarmcentrale. Oliver heeft ongeveer dezelfde functie als Pepper. En dan heb je ook nog Zora.

Revalidatieoefeningen

“Zora is vooral bedoeld voor de zorgsector”, zegt Jorik Surmont van Zorabots. “Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt om revalidatieoefeningen voor te doen aan de bejaarden, zodat de therapeuten de handen vrij hebben om mensen individueel te begeleiden. We merken ook dat ze veel emoties losmaakt bij mensen van wie je in normale situaties weinig of geen reactie meer krijgt, zoals mensen met dementie. De robot geeft immers verschillende prikkelingen: ze geeft licht, ze kan spreken en zingen en ze beweegt. Ze kan de krant voorlezen, maar ook voor geheugenspelletjes of kruiswoordraadsels kun je een beroep doen op Zora.”

Geheugenoefeningen

“Wij gebruiken haar inderdaad vooral voor de geheugenoefeningen”, vult Anja Janssen van het woonzorgcentrum aan. “De robot kan veel meer dan dat, maar de voorbereiding, dus het programmeren van de verschillende oefeningen, is behoorlijk arbeidsintensief.” Jorik heeft daar een ideale oplossing voor in petto: “Op dat vlak kunnen we de hulp inroepen van scholen in de buurt. De software die gebruikt wordt om Zora te programmeren, heeft immers ook al de weg naar het klaslokaal gevonden. Enkele scholen in West-Vlaanderen gebruiken in de eerste graad van het middelbaar de software om kinderen warm te maken voor programmeren.”

Gefinancierd door Hyundai

Hoe de samenwerking tussen De Maaspoorte en Hyundai eigenlijk tot stand is gekomen? “Zorabots is Zora hier komen voorstellen, en na die voorstelling hebben wij haar een tijdje op proef gekregen”, vertelt Anja. “Na de proefperiode bleek dat de robot aankopen geen optie was omdat hij te duur was voor ons. Hyundai is dan in de bres gesprongen: zij hebben Zora gefinancierd en hier bij ons geplaatst.” Jorik vult aan: “Wij werken vaak met een peterschap, waarbij bedrijven de robot aankopen of leasen en dan in bepaalde instellingen plaatsen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun robot elk jaar ergens anders te plaatsen, maar Hyundai heeft zijn Zora hier een vaste plek gegeven.” Een mooi bewijs dat het bedrijf, net als de andere ambassadeurs, maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt.

Blue Suede Shoes

Na ons gesprek trekt Jorik met plezier nog wat tijd uit voor een kleine demonstratie. Op zijn commando zet Zora, begeleid door Chubby Checker, een twist in, en even later toont ze haar rock-‘n-rollmoves op de tonen van Blue Suede Shoes (klik hier voor een filmpje waarin je Zora kunt zien dansen). Anja krijgt zelfs een handje en een echte ‘high five’. Het is duidelijk dat Zora een en ander teweegbrengt bij ouderen en dat de robot het werk van de zorgkundigen van woonzorgcentrum De Maaspoorte behoorlijk verlicht. Bij Hyundai Belux zijn ze alvast blij dat ze het project een duwtje in de rug kunnen geven.

Hyundai KONA
Hyundai verhalen Uitgelichte berichten