Opgelet aan de pomp: nieuwe namen voor diesel en benzine

Automobilisten krijgen aan de pomp te maken met nieuwe namen voor benzine en diesel. Best even wennen, maar tanken in het buitenland wordt zo wel makkelijker. Om een einde maken aan de verwarring bij het tanken over de grens zullen de nieuwe wit-zwarte labels namelijk in de hele Europese Unie hetzelfde zijn.

Vanaf 12 oktober 2018 is het in de hele Europese Unie verplicht om de nieuwe benamingen te gebruiken. Dit gaat er veranderen:

  • Euro95 wordt E10
  • Euro98 wordt E5
  • Diesel wordt B7
  • LPG blijft LPG

Witte etiketten met zwarte letters

De bekende groene (benzine) en zwarte (diesel) labels gaan dus verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzine worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit.

Brandstofstickers benzine:

Brandstofstickers diesel:

Brandstofstickers gas:

Percentage ethanol

De E in de nieuwe namen staat voor ethanol. Het daaropvolgende cijfer is het ethanolgehalte. Bij E10 is dat tien procent en bij E5 vijf procent. Ook bij diesel correspondeert het cijfer met het percentage ethanol. En XTL staat weer voor synthetische diesel. Gasachtige brandstoffen, zoals lpg en waterstof, veranderen niet van naam.

Alle 28 lidstaten van de EU

De nieuwe labels zijn dus vooral bedoeld om verwarring bij de consument en problemen aan de pomp te voorkomen. Ze worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de Europese Unie en in IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije. Waarschijnlijk gaat ook Groot-Brittannië de nieuwe labels doorvoeren.

Hyundai KONA
Hyundai verhalen Uitgelichte berichten