De lange weg van een concept car

Hyundai pakt regelmatig uit met interessante concept cars. Zoals Le Fil Rouge, om er maar eentje te noemen. Een concept car legt, van schets aan de ontwerptafel tot z’n onthulling tijdens een show, een lange weg af. Dit is hoe concept cars tot stand komen.

Als je ooit aanwezig bent geweest bij de onthulling van een concept car, dan weet je het: zo’n futuristisch model steelt dankzij het vaak vooruitstrevende design, de hightech interieurs en innoverende eigenschappen vaak letterlijk de show. Autofabrikanten produceren ze om hun nieuwe ideeën over design te delen en om te kijken wat voor reacties deze soms radicale modellen uitlokken. Ook worden ze geïntroduceerd om toekomstige technologieën te demonstreren voordat deze worden toegevoegd aan de modellen in het huidige gamma. Veel functies die tegenwoordig als standaard worden beschouwd, maakten jaren daarvoor hun debuut in een concept car.

Van ontwerpschets tot onthulling in vijf stappen:

1. Het concept

Aan het begin van elke concept car denken de ontwerpers na over de kernfilosofie en waarden die ze graag uit willen dragen: gaat het om sportiviteit, moet de auto voorzien worden van alle nieuwe technologische snufjes en wie is de doelgroep? Deze eerste ontwerpschetsen zijn vaak niet meer dan ruwe ontwerpen, met potloden getekend op papier. Later volgen er meer gedetailleerde schetsen, gemaakt op tablets. In deze tekeningen worden de afmetingen en oppervlakten van de auto al verwerkt.

2. Digitaal ontwerpmodel

Zodra het basisontwerp staat, wordt er een digitaal ontwerpmodel geproduceerd op de computer. Hierbij zijn zowel ontwerpers als ingenieurs betrokken. Wat volgt is een 3D-model waarin alle details en verbeteringen samenkomen.

3. Kleimodel

Na de schetsen en computermodellen volgt een kleimodel. Hiermee krijgen de ontwerpers een realistische blik (en in de juiste proporties) op de toekomstige auto van binnen en van buiten. Ook in dit stadium wordt het ontwerp soms nog verfijnd.

4. Kleuren en materialen

In de volgende fase krijgt het interieurontwerp vorm, in de vorm van kleuren en materialen. Deze worden via de computer gevisualiseerd. Ook hier worden maquettes gemaakt zodat de interieurontwerpers (overigens heel vaak vrouwen) in de auto kunnen ‘zitten’ en ervaren hoe de materialen en kleurencombinaties van het interieur samengaan.

5. Laatste concept

Zodra het ontwerp af is, gaat het volledige concept in productie zodat het gepresenteerd kan worden aan de internationale media. Dat is overigens nagenoeg volledig ‘handwerk’. Het ontwikkelingsproces van een concept car gaat veel sneller dan dat van een productievoertuig.

Le Fil Rouge: een echte concept car

Le Fil Rouge kenmerkt met zijn futuristische ontwerp een nieuw begin voor het design van toekomstige modellen. Deze concept car is van de hand van de Belgische Hyundai designdirecteur Luc Donckerwolke. Het model is een herinterpretatie van de historische Hyundai Coupé Concept uit 1974: met de Le Fil Rouge toont Hyundai dat het verleden, het heden en de toekomstige ontwerpen van het merk allemaal met elkaar verbonden zijn.

Getekend met slechts één lijn

Le Fil Rouge werd ontworpen volgens een nieuwe aanpak, ‘Light Architecture’, waarbij het lijkt alsof hij is getekend met slechts één lijn. Ook werd Le Fil Rouge, zoals het een echte concept car betaamt, voorzien van de allernieuwste technologieën zoals een zwevende display en intuïtieve bedieningselementen voor klimaatbeheersing.

Lovend ontvangen door de media

De concept car werd internationaal lovend ontvangen door de media. Zo omschreef het Britse automagazine Evo hem als ‘een lange, elegante vierdeurs coupé’ en is het model volgens de Duitse website Autobild ‘dynamisch’.

 

Ontdek onze modellen

Hyundai KONA
Hyundai verhalen Uitgelichte berichten

Instagram

Instagram has returned invalid data.
Volg ons op instagram