De Hyundai NEXO waterstofwagen maakt vuile lucht weer schoon

Wereldwijd rijden er bijna een miljard voertuigen rond. De meeste daarvan worden aangedreven door fossiele brandstoffen die ondanks een belangrijke evolutie, nog steeds een ecologische voetafdruk achterlaten. Hyundai gelooft dat waterstof een wezenlijk onderdeel van de oplossing kan zijn. Waterstofwagens hebben als enorm voordeel dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen (CO2) vrijkomen (het enige wat uit de uitlaat komt is zuiver water). Sterker nog, de zero emissie-auto NEXO zuivert zelfs de lucht tijdens het rijden. Dat demonstreerde Hyundai samen met University College London (UCL) tijdens een rit dwars door de drukste en meest vervuilde straten van Londen.

Enige uitstoot is waterdamp

De Hyundai NEXO is een bijzondere auto met een zeer geavanceerde technologie. Kort en simpel uitgelegd: de brandstofcel van de waterstofauto zet waterstof met zuurstof uit de lucht om in water en elektriciteit. Vervolgens wordt deze elektriciteit gebruikt om de elektromotor van de waterstofauto aan te drijven. Het enige wat de NEXO uitstoot is waterdamp. En dat is onschadelijk voor mens en milieu.

Minuscule deeltjes filteren

In plaats van lucht te vervuilen zuivert de Hyundai NEXO juist de lucht. Om dat te demonstreren legde een Hyundai NEXO een route af door een van de drukste en meest vervuilde straten van Londen. Met speciale meetapparatuur gaven wetenschappers van de Britse universiteit UCL inzicht in hoe de NEXO minuscule deeltjes uit de lucht kan filteren.

Schadelijk voor de gezondheid

Voor een optimale werking van de brandstofcel moet de binnenkomende lucht eerst worden gezuiverd. De efficiënte luchtfilter van de NEXO verwijdert microdeeltjes kleiner dan PM2,5. PM2.5 is een verzamelnaam voor zwevende, inhaleerbare deeltjes met een maximale doorsnede van 0,0025 millimeter. Omdat deze deeltjes zo ontzettend klein zijn, kunnen ze nog dieper doordringen in de longen en zijn ze erg schadelijk voor de gezondheid.

99,9% wordt gezuiverd

De luchtfilters in de NEXO zorgen ervoor dat 99,9% van deze deeltjes wordt gezuiverd. De gezuiverde lucht die niet naar de brandstofcel stroomt, verlaat de waterstofauto schoner dan het daarvoor was binnengekomen. Tijdens het rijden is de hoeveelheid luchtzuivering en CO2-reductie af te lezen op het multimediascherm in de NEXO.

60.000 bomen planten

Na een uur rijden blijkt dat de Hyundai NEXO 26,9 kilogram lucht heeft gezuiverd. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid lucht die 42 volwassenen met elkaar in een uur inademen. Stel je eens voor: als 10.000 Hyundai’s NEXO tegelijkertijd onderweg zouden zijn, zou het effect van die CO2-reductie overeenkomen met het planten van maar liefst 60.000 bomen.

Remenergie terugwinnen

De Hyundai NEXO kun je met recht een heel slimme auto noemen. Op een volle tank waterstof kan hij maar liefst 666 kilometer (volgens de nieuwe, strengere WLTP-richtlijnen) afleggen. En wist je dat je ook de mogelijkheid hebt om energie terug te winnen? Dat doe je door middel van peddels achter het stuur. Daarmee bepaal je zelf hoe sterk je afremt. Dit heet ‘regeneratief remmen’ en daarmee kan remenergie worden teruggewonnen die weer ten goede komt aan de actieradius.

Hyundai KONA
Hyundai verhalen Uitgelichte berichten

Instagram

Instagram has returned invalid data.
Volg ons op instagram